Καλάθι Αγορών
€ 0,00



Από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο.
5 από 5 αστέρια ( 15 ψήφοι )

[73]

Οδηγός για κάπνισμα με πίπα καπνού


5 Stars Average Rating  για το άρθρο Οδηγός για κάπνισμα με πίπα καπνού
Μέση Βαθμολογία 5 από 5 αστέρια, με βάση 15 βαθμολογήσεις.

Επιλογή Αρθρου :

Οι πίπες καπνού, η φιλοσοφία, ο στοχασμός και η επιστήμη ήταν πάντα αχώριστοι σύντροφοι για πολλούς αιώνες. Το κάπνισμα με πίπα καπνού είναι εθισμός, αλλά όχι ως προς την ανάγκη για νικοτίνη. Είναι εθισμός για την αναζωπύρωση της σκέψης, την ηρεμία του μυαλού, την αλλαγή ρότας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, για την έμπνευση που έρχεται στο τρίτο ρούφηγμα. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την θαλπωρή δίπλα στο τζάκι, και την συνεύρεση φίλων που την σφραγίζεις με έναν Captain Black Gold.

"Ξεκίνησα επιλέγοντας την πρώτη μου πίπα με σύνεση. Φτηνή και συμπαθητική! Τότε άλλαξε η ζωή μου και μπήκα στην διαδικασία να το φτάσω στην τελειότητα. Αυτό φάνηκε στις επόμενες επιλογές μου, που και αυτές ήταν αναγνωριστικές. Στον δεύτερο χρόνο κατάλαβα ότι ο συνδυασμός πίπας καπνού, διάθεσης  και καπνού ήταν τρία στοιχεία που ήταν πολύ δύσκολο να τα προσαρμόσεις αν δεν ήξερες ακόμη περισσότερα.
Όλα αυτά θα προσπαθήσω να τα συνοψίσω παρακάτω αναφέροντας την ιστορία της πίπας, πως να αγοράσεις μια πίπα, πως να την καθαρίσεις και βέβαια πως να την καπνίσεις!"

 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΠΑΣ ΚΑΠΝΟΥ

Όλα ξεκίνησαν πολλούς αιώνες πριν στην Κούβα. Εκεί παρατήρησαν οι Ευρωπαίοι την συνήθεια των ιθαγενών να καπνίζουν καπνό σε χειροποίητες πίπες από καλάμι. Στην Συνέχεια κάποιοι είχαν την έμπνευση να μεταφυτέψουν τους σπόρους καπνού σε χωράφια στην βόρεια Ευρώπη. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά ο 1600, και το κίνημα του καπνίσματος είχε ήδη ξεκινήσει.
Από το 1620 και μετά, το Λονδίνο άρχισε να γεμίζει με καπνιστές πίπας καπνού και σιγά σιγά η "νέα μόδα" άρχισε να εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Παρόλα αυτά υπάρχουν αρχαιολογικές ανασκαφές και ευρήματα 3000 χρόνων, που υποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίας πίπας καπνού και αποδεικνύουν το κάπνισμα, σαν συνήθεια των ιθαγενών  της Ανατολικής Αμερικής.
Όσον αφορά τις πρώτες ευρωπαϊκές πίπες καπνού, ήταν κατασκευασμένες από πηλό και ήταν μακριές.

Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως, δημιουργήθηκε η ανάγκη για κάτι πιο κομψό. Αυτό έγινε εφικτό με την χρήση για κατασκευή πίπας του υλικού Meerschaum. Το συγκεκριμένο υλικό εξορύσσεται από το υπέδαφος, περιέχει ασβέστιο, και δεν είναι τίποτα άλλο από τα σκελετικά υπολείμματα αρχαίων ζώων και ψαριών που με την πάροδο των χιλιετηρίδων μετατράπηκαν σε αυτό το εύπλαστο υλικό για κατασκευή πίπας καπνού. Αφού λοιπόν κατασκευαστεί η πίπα με σχήμα και σχέδια περίτεχνα, το μόνο που απομένει είναι να στεγνώσει στον ήλιο ή σε φούρνο για να σκληρύνει.

Τον 19ο αιώνα ήταν η εποχή της κρίσης για την πίπα καπνού. Και αυτό λόγω της νέας μόδας του πούρου και του τσιγάρου. Πολλούς τους κούρασε το βάρος και η εύκολη θραύση της πίπας από Meerschaum. Οπότε έπρεπε να βρεθεί μια λύση με νέο υλικό για ελαφριά, άθραυστη και βολική κατασκευή. Και αυτό ήταν το briar (ρείκι)

Όλα ξεκίνησαν στο μικρό χωριό St Claude της Γαλλίας, όταν κάποιoι έμπειροι (καπνιστές) μαραγκοί ανακάλυψαν το ρείκι και μελέτησαν τις ιδιότητες του σε συνάρτηση με την διαδικασία της καύσης : Ήταν ελαφρύ, ήταν ανθεκτικό στην φωτιά, δεν ήταν τοξικό και είχε πανέμορφα σχέδια και γραμμές.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΙΠΑΣ ΚΑΠΝΟΥ

Το μυστικό μιας καλής πίπας καπνού είναι όλα αυτά που δεν βλέπουμε. Και αυτά σίγουρα δεν είναι το χρώμα το σχήμα και το μέγεθος της πίπας.
Μια πίπα καπνού αποτελείται από το μπωλ, το θάλαμο καύσης, την τρύπα βύθισης, τον δίαυλο καπνού, την θέση του επιστομίου και το επιστόμιο. Μόνο όταν τα παραπάνω είναι συντονισμένα με ορχηστρική ακρίβεια θα λειτουργήσει σωστά και απρόσκοπτα η πίπα. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε εύκολο σβήσιμο της πίπας, έντονη θερμοκρασία του μπωλ, άσχημη γεύση και άρωμα. Εδώ η επιστήμη της φυσικής και αεροδυναμικής παίζουν τον πρώτο ρόλο. Ο στροβιλισμός του αέρα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η τρύπα βύθισης να λαμβάνει αέρα και καπνό συμμετρικά από το σύνολο του θαλάμου καύσης και όχι μόνο από το κέντρο του. Τότε μόνο έχουμε την ιδανική ροή αέρα στην πίπα και τότε είναι που ο συνδυασμός των παραπάνω θα στείλει στην άκρη του επιστομίου μας δροσερό καπνό με την αυθεντική γεύση και άρωμα που πρέπει να διαθέτει. Στην αντίθετη περίπτωση που η ροή αέρα είναι πάνω από την κανονική, και πάλι θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα για την ποιότητα του καπνού που θα παραχθεί.
Άρα λοιπόν τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από όσο φαίνονται (ή μάλλον δεν φαίνονται!).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΙΠΕΣ ΚΑΠΝΟΥ

Η πρώτη και πιο σημαντική κατηγορία υλικού για κατασκευή πίπας καπνού είναι το ρείκι : Φανταστική υφή σχεδίων και "νερών", μεγάλη αντοχή στην θερμοκρασία, ρεαλιστική απόδοση του αρώματος του καπνού.
Δεύτερη κατηγορία είναι οι πίπες από το υλικό meerschaum : πολύ καλή διαχειριση της θερμοκρασίας με πανέμορφα ανάγλυφα σχέδια. Θα την βρείτε κυρίως σε τουριστικούς πάγκους σε προορισμούς της Ανατολής. Αν είστε τυχερός θα βρείτε μια με καλό ρούφηγμα. (αρκεί να μην σας πέσει και σπάσει)
Τρίτη κατηγορία οι πίπες καπνού από καλαμπόκι : Κατάγονται από τις ΗΠΑ και είναι κατασκευασμένες από αποξηραμένα κοτσάνια καλαμποκιού. Αφήνουν πολύ καλή γεύση και επειδή είναι φθηνές, όταν "αρπάξουν" τις πετάμε.
Τέταρτη κατηγορία είναι διάφορα άλλα υλικά όπως ξύλα από καρυδιά, δρυς, φραουλιά και υλικά όπως μέταλλο ή κεραμικό. Σημείωση : μόνο το ρείκι είναι ικανό να δεχτεί 100% το χρώμα και λούστρο που θα το απογειώσει εμφανισιακά. Στα υπόλοιπα ξύλα μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

ΣΧΗΜΑΤΑ ΠΙΠΑΣ ΚΑΠΝΟΥ

Το σχήμα μιας πίπας καπνού είναι μοναδικό αλλά και σχετικό. Ίσως να αποκτήσατε κάποτε μια πίπα που την θεωρούσατε ιδανική, να σας κάηκε και όταν αποφασίσατε να την αντικαταστήσετε με την την ίδια μάρκα και το ίδιο μοντέλο, να αντιληφθήκατε ότι είναι μια εντελώς διαφορετική πίπα από αυτήν που είχατε πριν.
Οι βασικές κατηγορίες πίπας καπνού είναι δύο : οι κυρτές και οι ίσιες. Συνήθως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κυρτές, για το στυλ αλλά και για το λιγότερο βάρος στα δόντια (όχι γιατί είναι πιο ελαφριές, αλλά λόγω της μικρής γωνίας που σχηματίζει με το στόμα). Οι υπόλοιποι βολεύονται με τις ίσιες πίπες για το διαφορετικό στυλ αλλά και την μικρότερη συσσώρευση υγρασίας - σε σχέση με τις κυρτές - στο κάτω μέρος.
Οι κλασικές τάσεις σχεδίων που έχουν επικρατήσει τους τελευταίους αιώνες, προέρχονται από Γαλλία και Αγγλία. Τα τελευταία 60 χρόνια μπήκε στο παιχνίδι και η Δανία με πιο εναλλακτικές αποδόσεις και κατασκευές πίπας καπνού. Όλα αυτά σε συνάρτηση σχεδίου πίπας και αντιστοίχηση της κατεύθυνσης των "νερών" του ξύλου με το θέμα που θέλει να αποδώσει ο καλλιτέχνης.
Φιγούρες πρωταγωνιστών όπως ο Γκάνταλφ από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον μια μερίδας καπνιστών για τις μακριές πίπες τους 16ου αιώνα.

ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ή ΛΕΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΜΠΩΛ ΤΗΣ ΠΙΠΑΣ ΚΑΠΝΟΥ

Μέσα στο μπωλ τη πίπας σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μια μαύρη επίστρωση. Αποστολή της είναι η προστασία του εσωτερικού της πίπας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πίπα μέχρι και δύο φορές σε μια μέρα.

Υπάρχουν όμως και οι πίπες με ειδική λείανση που μπορούν να σας προσφέρουν ανώτερη καπνιστική εμπειρία λόγω της ανάμιξης της γεύσης του καπνού, με το λεπτό άρωμα από ρείκι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνάτε το ένα κάπνισμα την μέρα. Απαιτείται η ξεκούραση της πίπας και η κυκλική χρήση άλλης πίπας από την συλλογή σας.  Κάποιοι καπνιστές πίπας ξεκουράζουν τις πίπες τους μέχρι και τρεις μέρες πριν τις ξανακαπνίσουν.
 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΠΝΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΑ ΣΑΣ

Σίγουρα θα έχετε δει καπνιστές να περπατάνε στον δρόμο με μια πίπα στο στόμα, να εργάζονται με μια πίπα στο στόμα ή να έχετε δει σε αμερικανικές ταινίες τον πρωταγωνιστή να κυνηγάει κακοποιούς με μια πίπα στο στόμα. Για αυτές τις τρεις περιπτώσεις.... ΑΝΑΨΤΕ ΠΟΥΡΟ.
Το κάπνισμα της πίπας προϋποθέτει ηρεμία, αναπαυτική πολυθρόνα με τραπέζι για τα σύνεργα και καλή παρέα για κουβεντούλα.
Γέμισμα πίπας καπνού: αυτό πρέπει να γίνει με μικρές και πολλές μερίδες καπνού, έτσι ώστε ο καπνός να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο μπωλ. Στην αντίθετη περίπτωση γεμίσματος με μεγάλες και λίγες μερίδες καπνού, θα αντιληφθείτε ότι ο καπνός σε κάποια σημεία του μπωλ, έχει συμπιεστεί περισσότερο και αλλού λιγότερο. Αποτέλεσμα, κακή καύση.
Φίλτρο ενεργού άνθρακα : οι περισσότεροι καπνιστές πίπας χρησιμοποιούν φίλτρο ενεργού άνθρακα 9mm. Το φίλτρο 6mm δεν χρησιμοποιείτε τόσο πολύ πλέον . Με την χρήση του, ρίχνουμε την ένταση του πλούσιου μίγματος και λαμβάνουμε φιλτραρισμένο καπνό. Αρκετοί λάτρεις της πίπας, διαφωνούν έντονα με την χρήση φίλτρου, διότι παραποιείται η πραγματική γεύση και άρωμα του καπνού.
Πως ανάβουμε την πίπα καπνού : αυτό μπορεί να γίνει α) με αναπτήρα πίπας με πλάγια φλόγα ή β) με μακρύ σπίρτο.
Στην περίπτωση του αναπτήρα καλό θα είναι να ρυθμίσουμε την φλόγα στο δυνατό και να χρησιμοποιήσουμε καθαρό βουτάνιο στο γέμισμα του αναπτήρα. Στην περίπτωση του σπίρτου ίσως να δυσκολευτείτε λιγάκι περισσότερο. Πάντως το άρωμα του καμένου ξύλου θα απογειώσει την διαδικασία του ανάματος της πίπας σας. Προσοχή όμως! Σε καμιά περίπτωση μην ανάψετε με σπίρτο παρά μόνο όταν καεί εντελώς η πυρίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και η μυρωδιά της πυρίτιδας στον αέρα, κάποιους τους ενοχλεί.
Ρούφηγμα πίπας καπνού: προσπαθήστε να βρείτε τον τρόπο και την συχνότητα των ρουφηγμάτων τα οποία όχι μόνο θα κρατήσουν αναμμένη την πίπα σας αλλά θα σας δώσουν την σωστή γεύση και άρωμα του καπνού. Συντονιστείτε με την πίπα σας και μην ρουφάτε άσκοπα εκεί που χρειάζεται αναπτήρας. Στο τέλος θα πικρίσει το μείγμα σας.
Πως αφαιρούμε την στάχτη από την πίπα καπνού : ο καπνός πίπας καίγεται από πάνω προς τα κάτω. Όταν νιώσετε ότι πρέπει να απαλλαγείτε από τη συσσωρευμένη στάχτη, κάντε το απαλά. Μην σκαλίσετε με το σκαλιστήρι διότι θα πικρίσει ο καπνός. Πατήστε από πάνω το καπνό με το πατητήρι (το πλατύ εργαλείο) με σταθερές απαλές κινήσεις και γυρίστε ανάποδα το μπωλ για να πέσει η στάχτη. Μην ταρακουνάτε το μπωλ για να πέσει και άλλη στάχτη.
Πότε τελειώνει το κάπνισμα της πίπας : λίγο πριν φτάσει η στάχτη στον πάτο του μπωλ σταματάμε το κάπνισμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν την ταλαιπωρούμε με υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να την καρβουνιάσουν
Μίξη καπνών για πίπα καπνού : είναι πολλοί καπνιστές που με την κατάλληλη μίξη διαφόρων καπνών, καταφέρνουν να κατασκευάσουν το ιδανικό χαρμάνι. Μην ξεχνάτε να σημειώνετε σε ένα χαρτί τις λεπτομέρειες της κάθε μίξης, ώστε να την επαναλάβετε σε περίπτωση επιτυχίας.
Ερεθισμός της γλώσσας : κάτι που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι νέοι καπνιστές πίπας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή και το σύμπτωμα θα υποχωρήσει. Αρκεί να μην το παρακάνετε με υπερβολικά καπνίσματα σε μια μέρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΑ ΣΑΣ

Αγοράστε Σπρέι καθαρισμού πίπας, σχοινοκαθαριστήρες και αλκοόλη.
α) Καθαρισμός Ακρυλικού επιστομίου
Τους σκληρούς σχοινοκαθαριστήρες μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για το ακρυλικό επιστόμιο. Με την βοήθεια καθαρής αλκοόλης βάλτε και βγάλτε τον σχοινοκαθαριστήρα μέχρι να μην βγάζει άλλο μαύρο
β) Καθαρισμός ξύλινου μέρους πίπας
Με την βοήθεια του μεταλλικού σας εργαλείου (σκαλιστήρι) αφαιρέστε την πίσσα χωρίς να ξύσετε το μπωλ. Στη συνέχεια ψεκάστε το εσωτερικό της πίπας με το ειδικό σπρέι για πίπες καπνού. Με την βοήθεια του σχοινοκαθαριστήρα περάστε και καθαρίστε την τρύπα βύθισης και τον δίαυλο καπνού. Στη συνέχεια με ένα καθαρό πανί σκουπίστε το εσωτερικό του μπωλ. Σημείωση : πετάξτε τους χρησιμοποιημένους σχοινοκαθαριστήρες.

 









Πνευματικά Δικαιώματα © 2024 www.montecristo-shop.gr - Powered by Zen Cart - Προγραμματιστές - Developers